1 Naziv: Chives

Engleski naziv: Chives
Engleska skraćenica: XCC (XCC chives)
ICO: Ne
Pre-mining: Ne
Opis: Odvojena od Chie (Chia fork)
Vrijeme blokade: 18,75 sekundi (isto kao i Chia)
Blok nagrada: 200 chivesa (Chia: 2 XCH)
Blokirajte raspodjelu nagrada (1. i 2. faza): 90% dodijeljeno rudarima (180 XCC) i 10% zajednici (20 XCC)
Blokirajte raspodjelu nagrada (faza 3): 45% se dodjeljuje rudarima, 45% dodjeljuje se glavnim nodeovima, a 10% zajednici.
Prepolovljenje nagrada: prepolovite za 3 godine, do blok nagrade od 12,5 chivesa od 13. godine (isto kao i Chia)
Ukupno izdavanje: Nema gornje granice (isto kao i Chia)

Potrebno je napraviti nove plotove.

Chives je tvrda kopija koju su stvorili volonteri u zajednici koristeći Chia kod. Kao potpuno decentralizirana, bez rezervacija, bez ICO-a i kripto valute s autonomijom zajednice, može stvoriti niskoenergetski, ekološki prihvatljiv i ekološki prihvatljiv blockchain sustav s Chia ™.

2 Kako radi?

Chives koristi slobodni prostor na tvrdom disku za postizanje konsenzusa o Proof-of-Space (PoSpace), zajedno s drugim algoritmom konsenzusa, Proof of Time (PoTime) za provjeru blockchaina.
Prihod farmera chivesa proporcionalan je količini dodijeljenog skladišnog prostora; ako imate 10 puta veći prostor, zaradit ćete 10 puta veću nagradu.

3 Šta je Chives Farm?

Vođenje farme Chives slično je rudarstvu(klasicnom miningu), ali koristi prostor za skladištenje tvrdog diska umjesto procesorske snage. Tokom kreiranja bloka snimak se zauzima memorijski prostor mreže;
Osobni prihod određuje se postotkom skladišnog prostora koji korisnik doprinosi ukupnom skladišnom prostoru na mreži. Što više prostora za skladištenje dodijelite farmi chivesa, veća je vaša zarada.

4 Šta je Plotanje?

Da biste pokrenuli Chives Farm, morate je napuniti plotovima, proces koji zahtijeva čitanje i pisanje na dodijeljeni prostor farme tvrdog diska. Nakon što je vaš tvrdi disk ispisan, možete postati famer i farmati ga sve dok zadržite dokaz generiran iscrtavanjem.
Inicijalni proces plotanja popunjava prostor farme dokazima slučajnog unosa, čita diskove putem direktnog pristupa API -ju, a zatim ih sortira kako bi brzo pronašao dokaze.

5 Chives mining model farma

Na blockchainu Chives mreže nema gornje granice ukupnog broja Chives kovanica koje se mogu generirati putem poljoprivrednih nagrada (farming), ali će se blokovske nagrade s vremenom smanjivati.
Blok se generira svakih 18,75 sekundi, a svaki blok nagrađuje 200 Chivesa. Od toga se 45% dodjeljuje rudarima, još 45% dodjeljuje se glavnim nodeovima, a 10% zajednici. Prepoloviti blok nagrade za 3 godine, do konačne stope nagrade od 12,5 Chivesa svakih 10 minuta od 13. godine.

6 Koji problem rješava Chives

1) Chia službeno rezervira veliki broj kovanica.

Zvanični programeri Chia coina rezerviraju 21 milion kovanica za vlastitu upotrebu, što nije fer prema svima koji sudjeluju u Chia ekosustavu. Zvanično rezervisani novčići od 21 milion ekvivalentni su ukupnoj nagradi svih rudara koji rudare uzastopno 12 godina. Chives je pošten bez unaprijed miniranih coina i dijeli nagrade doprinositeljima zajednice konsenzusom zajednice.

2) Chiom dominiraju veliki farmerski poolovi.

Kako bi spriječio da učešće velikih farmerskih poolova izazove preniske povrate za male ulagače, Chives se poziva na Dashin model upravljanja: navodeći koncept glavnih nodeova i autonomije zajednice.
Svatko može postati glavni čvor stavljanjem Chives -a i postavljanjem na javni mrežni poslužitelj.
Glavni čvorovi ne sudjeluju u rudarstvu, ali jamče raznolikost i zdravlje mreže, a za svoj doprinos glavni čvorovi dobit će 45% nagrada za blok.
Svatko može postati glavni čvor, koji ljudima pruža još jedan kanal za sudjelovanje u projektima zajednice i primanje nagrada.

3) Chijina zajednica ne dobija blok nagrade.

Trenutno u Chijinom modelu samo dvije grupe mogu dobiti blok nagrade: Službeni tim koji posjeduje Chiju rezervirajući 21 milijun kovanica i rudare koji moraju kupiti mnogo opreme i sudjelovati u rudarstvu kako bi zaradili prihod.
Svi oni koji su radili publicitet i promociju za Chia su dali svoj doprinos, ali neće dobiti nikakvu nagradu za blok. Time se narušava duh učešća zajednice u pravičnosti i otvorenosti.
Chives će dodijeliti 10% blok nagrada onima koji doprinose zajednici, uključujući, ali ne ograničavajući se na: programere projekata Chives, pisce dokumenata i prevodioce te razne promotore društvenih medija za Chives.
Glavni čvorovi glasaju kako bi odredili koji će se radovi financirati, a cijelim procesom u potpunosti upravlja i upravlja zajednica.